Nieuwsberichten

« Terug naar het overzicht

17
01-2019

Verduurzamen, waar begin ik?

Waar begin je als je je woning wilt verduurzamen? In het onderstaande artikel legt Robert Du Bourgraaf uit hoe je het het meest efficiënt en het meest effectief verduurzaamd.


Verduurzamen volgens Trias Energetica


“Wie duurzaam en energiezuinig wil gaan wonen, doet er goed aan de Trias Energetica in zijn achterhoofd te houden. Dit model omvat drie stappen. Ik benadruk keer op keer dat het belangrijk is om stap één te beginnen. Wie dat niet doet, loopt grote kans de plank volledig mis te slaan en juist meer fossiele energie te verbruiken in plaats van minder.”

Robert de Bourgraaf van Dubourgraaf uit Goes is zijn energiecarrière in 1991 begonnen met onderzoek naar houtstoofjes in Indonesië. Daar besluit hij om zijn professionele leven als ingenieur te wijden aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van onze Westerse samenleving, omdat we minstens de helft verspillen. Inmiddels heeft hij veel projecten op zijn naam staan, in Zeeland en daarbuiten, zowel bij woningcorporaties, bedrijven als particulieren.

Slimme strategie
De Trias Energetica is een strategie om energiebesparende maatregelen te nemen. De strategie bestaat uit de volgende drie stappen.  De Bourgraaf neemt ons mee door iedere stap. “De eerste stap heeft betrekking op de thermische schil. Het doel hierbij is de energievraag te beperken door efficiënt te ontwerpen. Maak handig gebruik van gratis zonnewarmte. Dit betekent onder andere glas op het zuiden, goed isoleren, luchtdicht bouwen en warmteterugwinning op de ventilatie.” De volgende stap betreft de keuze voor duurzame of hernieuwbare energie. Denk hierbij aan thermische of pv zonne-energie en een warmtepomp. “In de praktijk van alle dag zie ik veelal de keuze voor een warmtepomp, zonnepanelen en eventueel een zonneboiler.” Stap drie tot slot betreft het zo efficiënt mogelijk benutten van fossiele energiebronnen.

Stap voor stap
Wat De Bourgraaf momenteel signaleert, is de sterke focus op warmtepompen en zonnepanelen, met mogelijk zelfs negatieve gevolgen. “Het lijkt of iedereen zo snel mogelijk de gasketel eruit wil doen. Dat kan, maar wel door de juiste stappen te zetten. Wie te snel gaat en stappen overslaat, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Het is belangrijk om eerst zorg te dragen voor een goede isolatie. Daarna kunnen het vermogen van de warmtepomp en de cv-watertemperatuur omlaag. Dat laatste is belangrijk, want doe je dat niet, dan draaien veel onnodig grote warmtepompen in de koudste wintermaanden, met een onnodig slecht rendement. Ze doen dat dan op elektriciteit uit fossiel gestookte centrales, - immers, de zonnepanelen leveren in die maanden slechts 5% van hun jaaropbrengst- met als gevolg dat we meer fossiele brandstoffen gebruiken, in plaats van minder. Als we de verwarmingsbehoefte van de gebouwen dus niet eerst flink verlagen, zullen er meer fossiele elektriciteitscentrales nodig zijn om de winterpieken op te vangen!”

Advies
Het advies van De Bourgraaf is daarom even duidelijk als simpel. “Liever doorsparen en het stap voor stap goed doen, dan alles in één keer maar op een te laag niveau. Kijk daarom eerst naar welke onderdelen niet goed zijn in je huis, zowel bouwkundig als qua isolatie en pak dat als eerste aan. Daarna kun je, met Trias Energetica in je achterhoofd, gaan nadenken over de volgende stap.”

Onze werkimpressie