Overweeg je dakisolatie? Een slimme keuze! Slecht geïsoleerde daken zorgen vaak voor het meeste warmteverlies in een woning. Een goed geïsoleerd dak draagt bij aan een comfortabele en energiezuinige woning. Zeker bij een schuin dak gaat er zonder isolatie veel warmte verloren – tot wel 30%! Door je schuine dak te isoleren, bespaar je flink op het energieverbruik, verhoog je het wooncomfort en verbeter je het energielabel van je woning. Maar hoe kun je het beste een schuin dak isoleren? En welke isolatiematerialen zijn het meest geschikt? Je leest er alles over in deze blog.
Bij bestaande woningen is dit de meest gekozen en vaak de voordeligste methode. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst – vaak tussen en onder de houten balken of ook wel gordingen genoemd op zolder.
Voordelen:
Nadelen:
Deze methode wordt vaak toegepast bij renovaties waarbij de dakbedekking wordt vervangen. De isolatie wordt dan bovenop het dakbeschot gelegd.
Voordelen:
Nadelen van buitenisolatie:
Bij beide methodes is een correcte dampwerende laag essentieel om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.
Deze minerale wollen zijn populair voor binnenzijde-isolatie. Ze zijn flexibel, eenvoudig te verwerken en hebben goede thermische én akoestische eigenschappen.
Voordelen
Nadelen
Knauf Supafil
Een geavanceerde variant glaswol is Knauf Supafil inblaaswol. Dit isolatiemateriaal is zeer efficiënt vanwege de losse vlokken die onder hoge druk worden ingeblazen en daardoor alle (moeilijk) bereikbare ruimtes, zoals bij een schuin dak isoleren, zo goed mogelijk opvult. Ook geeft deze vorm van isolatiemateriaal geen irritatie of jeuk. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, ontstaat de irritatie van glaswol niet door het glas zelf, maar door het bindmiddel wat vaak gebruikt wordt. Omdat Knauf Supafil dus geen bindmiddel bevat, is het hierdoor veel prettiger in gebruik dan de bekende gele glaswolrollen, die kunnen jeuken en irriteren door de prikkende structuur in tegenstelling tot Knauf Supafil.
Stro is het gedroogde restproduct van graangewassen (zoals tarwe of rogge). Het is een natuurlijk, ademend en volledig recyclebaar materiaal met verrassend goede isolerende eigenschappen. Stro wordt al eeuwenlang toegepast, maar tegenwoordig gebeurt dat op een moderne en veilige manier. Stro is daarnaast een volledig biobased als materiaal.
Voordelen:
Nadelen:
Kunststof hardschuimplaten die een zeer hoge isolatiewaarde bieden bij beperkte dikte. Ze worden veel gebruikt bij sarkingdaken (buitenzijde) en binnenzijde isolatie.
Voordelen:
Nadelen:
Houtvezelisolatie is een natuurlijk materiaal op basis van houtvezels van resthout uit zagerijen zoals zaagsel, schaafsel of houtsnippers. Het is een biobased materiaal, dat goed recyclebaar en milieuvriendelijk is.
Voordelen:
Nadelen:
Hoe kun je het beste een schuin dak isoleren? Dat hangt af van jouw woning, budget en doel. Voor bestaande woningen is isoleren aan de binnenzijde met inblaas glaswol of PIR-platen vaak de meest efficiënte keuze. Bij grotere renovaties biedt dakisolatie aan de buitenzijde (sarkingdak) de beste prestaties op lange termijn.
Wil je maximale isolatie en duurzaamheid combineren? Dan zijn houtvezelplaten of stro goede ecologische keuzes. Vergeet bij elke methode niet om aandacht te besteden aan luchtdichtheid, ventilatie en vochtregulering voor een blijvend goed resultaat.