Dak van binnenuit isoleren: mogelijkheden, materialen en aandachtspunten

Wil je de isolatiewaarde van je woning verbeteren, dan is het dak van binnenuit isoleren een uitstekende keuze. Deze methode, ook wel dakisolatie binnenzijde genoemd, is vooral populair bij hellende daken van bestaande woningen. In dit artikel leggen we uit hoe je een dak van binnenuit kunt isoleren, welke materialen geschikt zijn, en waar je op moet letten bij het isoleren van je dak van binnenuit.

Kun je een dak van binnenuit isoleren?

dakisolatie binnenzijde

Ja, een dak is van binnenuit isoleren heel goed te isoleren, mits het dak zelf in goede staat is. Binnen dakisolatie is een veelgebruikte methode bij bestaande woningen. Vaak zonder al teveel gedoe kan het eenvoudig worden aangebracht. Vooral bij hellende daken met een zolderruimte is deze vorm van isoleren een praktische én betaalbare manier om warmteverlies te beperken.

Voordat isolatie aan de binnenzijde van het dak kan worden aangebracht, moet de staat van het dak zorgvuldig gecontroleerd worden. Het dakbeschot moet droog, stevig en vrij van lekkages, schimmel of houtrot zijn. Als dat niet het geval is, moet eerst herstel plaatsvinden voordat dakisolatie binnenzijde toe te passen is.

Hoe moet je een dak van binnenuit isoleren?

Het isoleren van een dak aan de binnenzijde gebeurt doorgaans in de volgende stappen:

  1. Inspectie van het dakbeschot
    Controleer of het dakbeschot droog en in goede staat is. Eventuele gebreken moeten eerst worden hersteld.
  2. Kiezen van het isolatiemateriaal
    Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor binnen dak isolatie (zie hieronder).
  3. Aanbrengen van dampscherm
    Een dampscherm (vaak een folie) voorkomt dat vocht vanuit de woning in het isolatiemateriaal trekt. Dit is essentieel om schimmelvorming en verminderde isolatiewaarde te voorkomen.
  4. Aanbrengen van het isolatiemateriaal
    Het gekozen materiaal wordt tussen of op de gordingen (dakbalken) aangebracht. Bij sommige materialen is het nodig een lattenconstructie te maken.
  5. Afwerking
    De binnenzijde kan worden afgewerkt met gipsplaten of houten panelen voor een nette uitstraling van de zolderruimte.

Welk isolatiemateriaal voor dakisolatie binnenzijde?

Voor dakisolatie binnenzijde zijn er meerdere materialen geschikt, elk met hun eigen voor- en nadelen:

isolatiemateriaal
  • Inblaaswol: bijvoorbeeld Knauf Supafil Timer Frame, is een ideale keuze voor het zo efficiënt mogelijk vullen van (moeilijk bereikbare) ruimtes. Op de gording (dwarsbalk) van het dak wordt een dampdichte folie geplaatst, waarop vervolgens rachels geplaatst worden. Het materiaal wordt via een slang onder druk ingeblazen, waardoor het gelijkmatig wordt verdeeld en iedere hoek goed gevuld raakt.
  • Stro: stro is het gedroogde restproduct van graangewassen (zoals tarwe of rogge). Het is een natuurlijk, ademend en volledig recyclebaar materiaal met verrassend goede isolerende eigenschappen. Stro wordt al eeuwenlang toegepast, maar tegenwoordig gebeurt dat op een moderne en veilige manier. Stro is daarnaast een volledig biobased als materiaal.
  • EPS (Geëxpandeerd Polystyreen): dit is een veelgebruikte isolatie voor daken vanwege zijn uitstekende thermische prestaties en lage kosten. Het is lichtgewicht en eenvoudig aan te brengen, maar het heeft een lagere geluidsisolatie dan sommige andere materialen.
  • Minerale wol (glaswol of steenwol): deze materialen zijn effectief in zowel thermische als geluidsisolatie. Ze zijn brandwerend en gemakkelijk in verschillende vormen aan te brengen, maar kunnen bij onjuiste installatie vocht vasthouden, wat kan leiden tot schimmelgroei.
  • PUR/PIR-schuim: deze schuimsoorten bieden een uitstekende thermische isolatie met een lage dikte. Dit maakt ze ideaal voor daken met beperkte ruimte, maar ze zijn gevoelig voor brand en moeten daarom goed worden afgedekt.

Welke isolatie voor schuin dak aan de binnenzijde?

Voor dakisolatie binnenzijde van een schuin dak zijn glaswol en PIR-platen de meest gekozen materialen. Ze combineren een goede isolatiewaarde met gebruiksgemak. Bij schuine daken is het belangrijk om nauwkeurig te werken en kieren goed af te dichten, zodat er geen warmte ontsnapt en er geen koudebruggen ontstaan. Speciaal hiervoor geschikt is de inblaaswol van Knauf Supafil. Deze wordt onder hoge druk ingeblazen waardoor alle hoeken goed bereikt worden, en hierdoor een optimaal isolatiepakket ontstaat.

Kun je onder een warm dak constructie van binnenuit isoleren?

Een warm dak constructie is een dak waarbij de isolatie aan de buitenzijde van het dakbeschot is aangebracht. Toch kan het in sommige gevallen wenselijk zijn om aanvullend van binnenuit te isoleren, bijvoorbeeld wanneer de bestaande isolatie niet voldoet aan de huidige eisen of als je extra comfort wilt op zolder.

Let op: als je een warm dak aan de binnenzijde extra isoleert, kan er een risico op vochtophoping ontstaan tussen de isolatielagen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een professioneel bedrijf of een extra dakisolatie binnenzijde technisch verantwoord is in jouw situatie.

Dakconstructie

Aandachtspunten bij dakisolatie aan de binnenzijde

  • Zorg altijd voor een goede dampremmende laag aan de binnenzijde
  • Controleer of het dakbeschot in goede staat verkeert
  • Gebruik materialen met een voldoende hoge isolatiewaarde (minimaal Rc 3,5 tot 6,0 m²K/W)
  • Zorg voor een correcte installatie voor maximaal rendement
  • Overweeg ventilatie bij volledig afgesloten zolders

Conclusie

Dakisolatie binnenzijde is een efficiënte en relatief voordelige manier om het energieverbruik van je woning te verlagen. Met de juiste materialen en een goede uitvoering verhoog je niet alleen het wooncomfort, maar draag je ook bij aan een duurzamer energieverbruik. Welk materiaal je ook kiest: bij binnen dak isolatie is een correcte plaatsing essentieel. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een professioneel isolatiebedrijf voor een optimaal resultaat.

Vrijblijvend adviesgesprek

ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland

Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen
ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>
ISOenergy is lid van:
ISOenergy is een gecertificeerd bedrijf:
Gecertificeerd bedrijf
Vestiging Zeeland
Ambachtsweg 5
4458 DA ’s-Heer Arendskerke
T 0113-724999
E info.zld@isoenergy.nl
Vestiging Zuidhollandse Eilanden
Sikkel 34
3274 KK Heinenoord
T 0186-745052
E info.zhe@isoenergy.nl
Copyright 2025 ISOenergy
|
 Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
crossmenu
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram