Warme voeten, minder stookkosten en meer wooncomfort: dat is wat isolatie in de kruipruimte jou brengt! Maar hoe zit het als je een lage kruipruimte hebt? Kun je die ook isoleren? En zo ja, hoe? In dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn voor het isoleren van een lage kruipruimte en waar je rekening mee moet houden.
Een kruipruimte wordt als laag beschouwd wanneer de hoogte minder dan 40 centimeter is. In sommige gevallen is de ruimte zelfs maar 30 centimeter hoog of nog lager. Dit maakt het voor vakmensen lastig – of zelfs onmogelijk – om fysiek onder de vloer te komen om traditionele vloerisolatie aan te brengen.
Toch betekent dit niet dat isoleren uitgesloten is. Er zijn slimme alternatieven beschikbaar die ook bij een beperkte werkhoogte effectief zijn.
Een lage kruipruimte zorgt vaak voor kou en vocht in huis. Omdat de lucht in deze ruimte niet goed kan circuleren en vocht moeilijker verdampt, kunnen schimmels en muffe lucht ontstaan. De kou trekt via de vloer het huis binnen, waardoor je meer moet stoken om het comfortabel warm te houden.
Door de kruipruimte – zelfs als deze laag is – te isoleren, voorkom je vochtproblemen, bespaar je op energiekosten en verhoog je het wooncomfort. De vloer voelt warmer aan en je woning wordt behaaglijker.
Voor lage kruipruimtes is bodemisolatie vaak de meest geschikte methode. Hierbij wordt isolatiemateriaal direct op de bodem van de kruipruimte aangebracht, zonder er iemand in de kruipruimte onder de vloer gaat. Denk hierbij aan EPS-parels (polystyreen bolletjes), isolatieschelpen of andere lichtgewicht materialen die vochtwerend en isolerend werken.
Deze materialen worden via een slang in de kruipruimte geblazen en vormen een laag op de bodem. Hierdoor wordt de opstijgende kou en vocht grotendeels tegengehouden. Let op: heb je een houten vloer? Dan is bodemisolatie in veel gevallen minder geschikt. Houten vloeren hebben namelijk goede ventilatie nodig om vochtschade te voorkomen. Wanneer de ventilatie wordt verstoord, kan houtrot optreden, met name bij de houten balken in de vloerconstructie. Daarom wordt bodemisolatie bij houten vloeren door ons afgeraden.
Bij het isoleren van een lage kruipruimte is het belangrijk om ook naar de ventilatie te kijken. Goede ventilatie voorkomt dat vocht zich ophoopt in de kruipruimte. Als ventilatieroosters ontbreken of geblokkeerd zijn, kan dit leiden tot problemen, ook na het aanbrengen van isolatie. Daarom is het van belang dat de ventilatie bij bodemisolatie altijd extra aandacht krijgt en behouden blijft of gecreëerd wordt met roosters.
Daarnaast is het verstandig om eerst te controleren of er sprake is van stilstaand water of ernstige vochtproblemen. In dat geval is het beter om eerst maatregelen te nemen om het vochtprobleem aan te pakken, voordat isolatie wordt aangebracht.
In sommige situaties kan de kruipruimte worden uitgegraven of verdiept om alsnog vloerisolatie tegen de onderzijde van de vloer aan te brengen. Dit is echter een ingrijpende en kostbare ingreep, en wordt meestal alleen overwogen bij renovaties of funderingsherstel.
Ook met een lage kruipruimte is isolatie mogelijk. Bodemisolatie is een effectieve manier om vocht en kou tegen te gaan, zonder dat er sloopwerk of graafwerk nodig is. Het resultaat? Een warmere vloer, een gezonder binnenklimaat en een lagere energierekening.
Laat je goed adviseren over de mogelijkheden bij jouw woning. Een lage kruipruimte hoeft geen belemmering te zijn voor een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.