Wat is de beste spouwmuurisolatie? Materialen, methoden en voordelen

Je wilt je woning isoleren, maar waar begin je en wat is de beste spouwmuurisolatie? Een spouwmuur bestaat uit 3 elementen: een binnenmuur, de spouw(luchtlaag) en de buitenmuur. De spouw is dus de open ruimte tussen de binnen en buitenmuur, deze is wanneer er geen isolatiemateriaal in aanwezig is dan 'gevuld' met lucht. Spouwmuurisolatie is een eenvoudige en effectieve manier om de gevel van je woning te isoleren. Het isoleren van de spouwmuur is relatief goedkoop en vereist geen ingrijpende verbouwing waardoor het vaak een interessante optie is voor woningeigenaren.

Maar hoe weet je nu of spouwmuurisolatie mogelijk is bij jouw woning? Wat zijn de materialen waar je uit kunt kiezen? En wat levert het je op?
Bij het kiezen van de juiste isolatie voor je spouwmuur zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals het type isolatiemateriaal, de methode van aanbrengen en de isolatiewaarde. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de beste spouwmuurisolatie, zodat jij goed geïnformeerd de beste keuze kunt maken voor jouw woning.

Is mijn spouwmuur geschikt voor isolatie?

Niet iedere woning heeft een spouwmuur, en niet iedere spouwmuur is geschikt voor isolatie. Om te bepalen of een spouwmuur geschikt is voor isolatie, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

  • Type woning en bouwjaar
    Allereerst is het bouwjaar van de woning vaak een goede leidraad om te bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is. De meeste woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd, hebben vaak een spouwmuur die vanaf de bouw niet is geisoleerd. Woning van voor 1920 zijn vaak steens gebouwd en hebben geen spouw waardoor spouwmuurisolatie niet mogelijk is.

    Woningen gebouwd vanaf 1975 zijn vaak vanuit de bouw voorzien van isolatie in de spouw. Hier is na-isolatie vaak niet mogelijk
  • Spouwbreedte
    De spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) moet breed genoeg zijn voor isolatie. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw is minimaal 3 cm nodig.
  • Materiaal van de buitenmuur
    Spouwmuren van baksteen, beton of andere stevige materialen zijn meestal goed geschikt voor isolatie. Bij een gevel die gevoelig is voor vochtproblemen zoals kalkzandsteen, is het belangrijk om kort na het isoleren, de buitengevel te impregneren om vochtproblemen te voorkomen.
  • Vochtproblemen
    Als er vochtproblemen in de spouwmuur zijn (zoals doorslaand vocht), is het niet raadzaam om de spouw te isoleren voordat deze problemen zijn opgelost. Vocht kan de isolatie aantasten en de effectiviteit verminderen. Na het verhelpen van vochtproblemen kan goede spouwmuurisolatie juist bijdragen aan het voorkomen van vochtproblemen.
  • Toegang tot de spouw
    Voor het aanbrengen van isolatie moet er toegang zijn tot de spouw, meestal via de buitenmuur of soms via de binnenmuur. Bij woningen met een zware gevelafwerking kan dit lastig zijn.
ISOenergy spouwmuurisolatie
  • Bestaande isolatie
    Sommige woningen hebben al een vorm van spouwmuurisolatie, bijvoorbeeld door een eerdere renovatie. Het is belangrijk te controleren of de isolatie nog in goede staat is en effectief werkt. Huizen vanaf het bouwjaar 1975 hebben vaak standaard isolatie vanuit de bouw. Bij twijfel kan er met een endoscopisch onderzoek (met een kleine camera) gekeken worden in de spouw of er al isolatie aanwezig is.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor de spouwmuur?

De beste spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de mate van isolatie die je wilt bereiken, je budget, en de staat van de muur. Het toe te passen isolatiemateriaal is afhankelijk van de situatie en wensen. Alle materialen hebben hun voor- en nadelen. De meest populaire materialen voor spouwmuurisolatie zijn EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen), glaswol, steenwol, PUR-schuim (polyurethaan) en Aminotherm. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voordelen en toepassingen:

  • EPS-parels zijn voordelig, lichtgewicht en bieden prima isolatie. Binnen de EPS-parels zijn er ook nog verschillende soorten met ieder weer hun eigen voordelen. Zo bieden de EPS-parels van AddGreen dankzij hun grafietcoating een hoge isolatiewaarde, terwijl ze tegelijkertijd vochtbestendig en ademend blijven.
  • Glaswol, zoals Knauf Supafil inblaaswol, is een populair en relatief goedkoop materiaal dat goede thermische en akoestische eigenschappen biedt. Voordelen zijn dat het onbrandbaar is, milieuvriendelijk en volledig recyclebaar. Nadelen kunnen zijn dat het gevoeliger is voor vocht dan andere materialen en pas toepasbaar is bij een spouw vanaf 4 cm.
  • Steenwol heeft vergelijkbare eigenschappen als glaswol, maar is vaak beter bestand tegen hoge temperaturen en is brandwerend. Nadelen is dat het minder flexibel is en bij minder isolatietoepassingen inzetbaar.
Knauf Supafil spouwmuurisolatie
  • PUR-schuim biedt uitstekende isolatie en is sluit naadloos aan. De nadelen zijn dat het vaak duurder is dan de andere opties, milieuonvriendelijk en een beperkte levensduur heeft.
  • Aminotherm is een isolatiemateriaal dat is te vergelijken met purschuim, wat ook wel UF-schuim wordt genoemd. Het is naadloos te isoleren en makkelijk te verwerken. Nadelen zijn dat het milieuonvriendelijk is, chemische stoffen bevat die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en moeilijk te verwijderen is. Ook heeft het een minder lange levensduur.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Je kunt niet simpelweg over de beste spouwmuurisolatie spreken, omdat het afhankelijk is van je specifieke behoeften. De keuze voor spouwmuurisolatie is een persoonlijke keuze waarbij verschillende factoren van invloed zijn. Zo kijk je naast de isolatiewaarde van het materiaal, ook nog naar de levensduur van het materiaal, de kosten, en de impact op het milieu en gezondheid. Deze factoren bij elkaar bepalen vaak welk isolatiemateriaal het beste bij jouw situatie en woning past.
Momenteel zijn EPS-parels een van de meest gekozen isolatiematerialen als het gaat om spouwmuurisolatie.

Meest gestelde vragen over spouwmuurisolatie

Welke spouwmuurisolatie isoleert heeft de beste isolatiewaarde?

De beste spouwmuurisolatie als het gaat om isolatiewaarde, is PUR-schuim. Hoewel de isolatiewaarde van het materiaal een belangrijke rol speelt, is dit niet het enige waar je naar moet kijken bij het kiezen van een isolatiemateriaal. De nadelen zijn dat het duurder is, milieuonvriendelijk en schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ook is de levensduur beduidende korter.

Welke spouwmuurisolatie heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding?

Als je alles op een rijtje zet zijn de AddGreen EPS-parels het beste qua prijs-kwaliteitverhouding. Dit isolatiemateriaal scoort gemiddeld het beste op alle vlakken.

Welke spouwmuurisolatie is het beste voor geluidsisolatie?

Als je spouwmuurisolatie specifiek voor geluidsisolatie wilt gebruiken dan is Knauf Supafil inblaaswol de beste optie.

Welke spouwmuurisolatie is het meest milieuvriendelijk?

Knauf Supafil inblaaswol bestaat voor 80% uit gerecycled glas en 0% chemicaliën en is volledig recyclebaar. Wat betreft de traditionele materialen is dit dus een van de beste spouwmuurisolatie materialen.

Conclusie

De keuze voor de beste spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de isolatiewaarde die je wilt bereiken, je budget en eventuele vochtproblemen in je woning. Er valt dus geen eenduidig antwoord te geven op wat het beste is. Ongeacht het materiaal dat je kiest, spouwmuurisolatie is een waardevolle investering die kan leiden tot lagere energiekosten en een aangenamere woonomgeving.

Heb je nog vragen over spouwmuurisolatie, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland

Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen
ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>
ISOenergy is lid van:
ISOenergy is een gecertificeerd bedrijf:
Gecertificeerd bedrijf
Vestiging Zeeland
Ambachtsweg 5
4458 DA ’s-Heer Arendskerke
T 0113-724999
E info.zld@isoenergy.nl
Vestiging Zuidhollandse Eilanden
Sikkel 34
3274 KK Heinenoord
T 0186-745052
E info.zhe@isoenergy.nl
Copyright 2025 ISOenergy
|
 Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
crossmenu
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram