Soorten isolatiemateriaal spouwmuur

Je wilt de spouwmuur van je woning laten isoleren, maar welke soorten isolatiemateriaal zijn er en welk materiaal past het beste bij jouw situatie?

Veel woningen van het bouwjaar 1975 of ouder verliezen onnodig warmte via niet geïsoleerde muren, wat leidt tot hogere stookkosten en een oncomfortabel binnenklimaat. Spouwmuurisolatie biedt de oplossing: het houdt de warmte binnen, verlaagt direct je energieverbruik en verhoogt het wooncomfort.

Bij het aanbrengen van isolatie in de spouwmuur van je woning zijn er verschillende soorten isolatiemateriaal mogelijk. Het kan lastig zijn om te bepalen, welk isolatiemateriaal er voor jouw woning het meest geschikt is.

Welk isolatiemateriaal je het beste kan gebruiken, hangt af van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we de 5 meest gebruikte soorten isolatiemateriaal voor de spouwmuur.

  • EPS-parels
  • Glaswol
  • Steenwol
  • Purschuim
  • Aminotherm

EPS-parels

Een populair materiaal, als het gaat om soorten isolatiemateriaal, zijn EPS-parels (ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd). Dit zijn kleine bolletjes piepschuim en bestaan voor 98% uit stilstaande lucht en voor 2% uit water en koolstof. Doordat ze voor een groot deel uit stilstaande lucht bestaan, zijn ze licht van gewicht en is het een enorm goede isolator. Bij de na-isolatie van bestaande spouwmuren worden er boorgaten in de voegen van de gevel geboord. Via deze gaten wordt de spouwmuur gevuld met deze parels. De EPS-parels worden verlijmd, waardoor er een solide isolatiepakket ontstaat. Dit soort isolatiemateriaal is vooral populair door zijn goede isolatiewaarde en vochtwerende eigenschap.

EPS-parels zijn een slimme keuze voor het isoleren van je spouwmuur. Ze zijn 100% recyclebaar en gaan lang mee, wat ze tot een verantwoorde optie maakt binnen de niet-biobased isolatiematerialen. Daarnaast bestaan de parels uit gesloten cellen, waardoor water en vocht niet kunnen indringen. Dit maakt ze zeer vochtbestendig en voorkomt dat het materiaal zich verzadigt.

Hoewel de parels zelf waterdicht zijn, zorgen de kleine openingen tussen de parels ervoor dat eventuele vochtigheid in de muur kan ontsnappen. Dit draagt bij aan een gezonde vochtbalans in de spouw en voorkomt vochtproblemen in je woning.

Een ander voordeel: EPS-parels kunnen al worden toegepast in spouwmuren vanaf 3 centimeter breed, waardoor ze ook ideaal zijn voor oudere woningen met een smalle spouw.

EPS parels

Soorten EPS-parels

  • Termoparels: dit zijn gewone bolletjes van piepschuim;
  • Grafietparels: dit zijn piepschuimbolletjes met een toevoeging van grafiet, waardoor een nog hogere isolerende werking ontstaat;
  • Biofoam parels: groen alternatief voor de piepschuimbolletjes die van volledig organisch en recyclebaar materiaal gemaakt zijn. Je kunt ze herkennen aan de groene kleur.

Voordelen EPS-parels

  • Meest vochtbestendige isolatiemateriaal;
  • Ook geschikt voor smalle spouwmuren;
  • Snel en eenvoudig aan te brengen.

Nadelen EPS-parels

  • Lagere akoestische isolatie

Glaswol

Glaswol is een veel gekozen variant als het gaat om soorten isolatiemateriaal. Het is een minerale wol, die gemaakt wordt van gerecyclede glasscherven en gezuiverd zand. Het glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit en vervolgens uitgetrokken in dunne glaswolvezels. Hierna worden er platen, dekens of rollen van gemaakt. Voor de spouwmuur wordt er gebruik gemaakt van vlokken glaswol. Glaswol heeft een flexibele structuur, zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en houdt warmte tegen. Het materiaal wordt gebruikt voor thermische isolatie, maar ook voor akoestische isolatie. Het is een relatief goedkoop isolatiemateriaal en heeft een goede isolatiewaarde en is brandwerend.

Voordelen Glaswol

  • Milieuvriendelijk en recyclebaar;
  • Geluidsisolerende eigenschappen;
  • Brandwerende eigenschappen.

Nadelen Glaswol

  • Pas toepasbaar bij spouwmuur van minimaal 4 cm;
  • Minder vochtbestendig;
  • Kans op verzakking bij veroudering.

Steenwol

Steenwol is een van de soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie dat wordt geproduceerd door gesmolten gesteente te spinnen tot vezels. Het is te vergelijken met glaswol. Deze vezels worden vervolgens samengeperst tot platen, dekens of rollen voor het gebruik van verschillende isolatietoepassingen. Het product heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, waardoor het effectief warmte kan weerkaatsen. De warmteoverdracht door muren, vloeren en daken kan zo verminderen. Steenwol is een niet-brandbaar materiaal en heeft hierdoor een hoge weerstand tegen vuur. Daarnaast heeft het geluidsisolerende eigenschappen, dankzij de dichte structuur en hoge dichtheid. Dit soort isolatiemateriaal is waterafstotend en neemt geen vocht op. Steenwolisolatie is duurzaam en heeft een lange levensduur.

Voordelen Steenwol

  • Milieuvriendelijk en recyclebaar;
  • Volledig waterafstotend materiaal;
  • Weerstaat temperaturen tot wel 1000 ℃.

Nadelen Steenwol

  • Produceert veel stof en vezels, wat kan zorgen voor irritatie;
  • Zwaarder en minder flexibel, dan glaswol;
  • Bij minder isolatietoepassingen inzetbaar.

PUR-schuim

PUR-schuim heeft goede isolerende eigenschappen. Het is waterbestendig en kan vocht afstoten, waardoor het geschikt is voor isolatie in vochtige omgevingen. Nadeel is dat het een milieuonvriendelijk materiaal is, dat bij foutief gebruik kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals luchtwegklachten. De levensduur is wat beperkt en het materiaal is lastig te verwijderen wanneer je voor een alternatief wilt kiezen.

Voordelen Purschuim

  • Hoge isolatiewaarde;
  • Naadloos isoleren.

Nadelen Purschuim

  • Milieuonvriendelijk;
  • Zorgt voor geuroverlast;
  • Lastig te verwijderen;
  • Beperkte levensduur van 20-30 jaar.

Aminotherm

Van alle soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie is aminotherm het beste te vergelijken met PUR-schuim, en wordt ook wel UF-schuim genoemd. Dit soort isolatiemateriaal is een kunsthars, gemaakt op basis van aardolie. Net als bij purschuim biedt Aminotherm uitstekende thermische isolatie, waardoor het warmteverlies wordt verminderd en energie wordt bespaard. Het materiaal heeft ook op het gebied van geluidsisolatie en luchtdichting goede eigenschappen.

Voordelen Aminotherm

  • Naadloos isoleren;
  • Gemakkelijk te verwerken.

Nadelen Aminotherm

  • Milieuonvriendelijk;
  • Bevat chemische stoffen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken;
  • Lastig te verwijderen.
  • Beperkte levensduur

Soorten isolatiemateriaal spouwmuur ISOenergy

Bij ISOenergy kiezen we bewust voor kwaliteit, omdat we alleen het beste willen voor onze klanten. Bij de keuzes voor isolatiematerialen houden we rekening met functionaliteit, levensduur, milieubelasting én betaalbaarheid. Daarom werken we uitsluitend met materialen waar we volledig achter staan: EPS-parels van AddGreen en Supafil inblaaswol van Knauf. Deze producten combineren topkwaliteit met duurzaamheid en een lange levensduur – precies wat jouw woning verdient.

Onze uitrusting is volledig op deze twee soorten isolatiemateriaal ingericht en afgestemd. Met deze twee soorten isolatiemateriaal garanderen wij als ISOenergy de beste oplossing voor het isoleren van jouw spouwmuur.

EPS-parels AddGreen

Het isolatiemateriaal van het merk AddGreen biedt een milieuvriendelijke en hoogwaardige oplossing voor het isoleren van de spouwmuur. Dit materiaal maakt gebruik van de nieuwste generatie EPS-parels, waaraan grafiet is toegevoegd voor optimale warmtereflectie en isolatiewaarde. Wat AddGreen onderscheidend maakt ten opzichte van andere EPS-parels, is het gebruik van biobased grondstoffen. Hiermee draagt het actief bij aan het verminderen van de CO²-uitstoot en het recyclen van afval.

Met AddGreen isolatiemateriaal verminder je jouw energieverbruik en verhoog je het wooncomfort. Het damp-open karakter van de parels van het merk AddGreen zorgen voor een uitstekende vochtbalans en vochtafvoer in de spouwmuur, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Met AddGreen EPS-parels kies je niet alleen voor comfort, maar ook voor duurzaamheid en efficiëntie bij het isoleren.

Glaswol Knauf Supafil

ISOenergy gebruikt naast EPS-parels ook hoogwaardige Supafil spouwmuurisolatie van Knauf Insulation om de woningen mee te isoleren. Dit materiaal is ook bekend onder de naam glaswol. Waar de Supafil spouwmuurisolatie zich in onderscheidt, is het gebruik van gerecycled glas als belangrijkste grondstof. Hieraan zijn geen chemische middelen toegevoegd. Dit zorgt voor een blijvende optimale verdeling in de spouw, zonder risico op inzakken.

Knauf Supafil spouwmuurisolatie

Supafil is waterafstotend en heeft geen negatieve invloed op de binnen luchtkwaliteit van je woning. Ook vormt het geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën, is het reukloos en onbrandbaar. Met deze vorm van isolatie geef je jouw woning als het ware een heerlijke wollen jas. Hierdoor kun je genieten van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

Overweeg je om jouw woning te laten isoleren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn gespecialiseerd in het optimaal isoleren van woningen. Onze adviseurs laten je graag alle mogelijkheden zien voor de isolatie van jouw woning. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.

ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland

Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen
ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>
ISOenergy is lid van:
ISOenergy is een gecertificeerd bedrijf:
Gecertificeerd bedrijf
Vestiging Zeeland
Ambachtsweg 5
4458 DA ’s-Heer Arendskerke
T 0113-724999
E info.zld@isoenergy.nl
Vestiging Zuidhollandse Eilanden
Sikkel 34
3274 KK Heinenoord
T 0186-745052
E info.zhe@isoenergy.nl
Copyright 2025 ISOenergy
|
 Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
crossmenu
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram